زندگی در عصر مجازی (شهر الکترونیک)
جلالی (1382) به نگاه خوش بینانه در توصیف عصر مجازی مینویسد: در عصر مجازی بیشتر امور زندگی انسان به صورت مجازی صورت میگیرد. دفتر کار مجازی، تجارت مجازی، تفریحات مجازی، سفرهای مجازی و موارد مشابه آن نمونههایی اند که در فضای سه بعدی شرایطی مناسب را برای خانواده در عصر اشاره شده فراهم میکنند. آیا آسیبشناسی عصر مجازی سؤال بعدی مسئولین تربیتی عصر مجازی نخواهد بود؟
آیا اگر آن را بشناسیم ، زمینة جلوگیری از آسیبهای احتمالی را قبل از وقوع میتوانیم فراهم کنیم ؟ نتیجة ابتدایی این تحول آن است که فرد گرایی و دیکتاتوری از جوامع حذف،و کا ر گروهی و تفکر جمعی که از طریق رسانهای مانند وب امروزین ، اما به شکلی سه بعدی سازماندهی خواهد شد، جایگزین میشود. دانش محوری اساس ادارة جوامع مجازی خواهد شد و آموزش در طول عمر به عنوان نیاز اولیه و دائمی بشر مطرح خواهد شد و بدین ترتیب همة امور ادارة جوامع امروزی تغییر خواهد کرد و امکان تحقق عدالت و داشتن رفاه بیشتر برای همه فراهم میگردد در این عصر مجازی تغییرات اساسی در رفتار بشر به وجود خواهد آمد و برخی از صفتهای ناپسند که به دلایل مختلف گریبان زندگی امروز دنیاست (مانند تجاوز به حقوق دیگران) به دلیل عینی و قانونمند بودن همة امور اجرایی از جامعه رخت خواهد بست و همة کارها قابل رؤیت و پیگیری خواهد بود. مردم در جهان مجازی شناخت بهتری از جهان و فلسفة وجودی انسان خواهند داشت و به نحو بهتری تربیت خواهند شد و با توجه به این که از نظر تئوری در عصر مزبور مشکلات معیشتی و تهیة ابزار کار حل و فصل شده، دانش و اطلاعات در سطح گستردهای در همة زمینهها در دسترس مردم قرار دارد، توجه به مسایل روحی ، روانی، معنویو گرایش به مذهب افزایش خواهد یافت.
توسعه و ترویج سیستمها بسیار مدرن فناوری در زمینههای اجرایی و عملیاتی و انجام بخش اعظم کارهای روزمرة انسانی از آن طریق، چهرهای از شهرهای محل سکونت بشر یکی دو دهة آینده به نمایش خواهند نهاد که در حال حاضر ممکن است تصور آن کمی رؤیایی و مشکل باشد. چنین شهرهایی به نام شهرهای الکترونیک نامیده میشودو خانوادههای ساکن در آن نیز با توجه به فرهنگ و سیستم اجرایی آن دارای فرهنگ خاصی خواهند بود که به عنوان خانواده تلقی میگردد.
ایجاد تحول اساسی در زندگی انسانی با توجه به دستاوردهای فناوری اطلاعات، در صورتی میسر و امکانپذیر خواهد بود که کلیة فرایندها و تبلیغات ناشی از این فناوری به صورت مجموعهای منسجم و یکپارچه در شهرها و جوامع محل زندگی و استقلال مردم به صورت عینی و عملی قابلیت اجرایی داشته باشد. شهرهای الکترونیکی با چنین نیت و هدفی شکل گرفتهاند و به دنبال آن شهروند الکترونیکی به عنوان یک عضو ساکن و شاغل در شهر الکترونیک مفهومی عینی مییابد. ایجاد شهر الکترونیک تأثیرات بسیاری در زمینههای اقتصادی ، اجتماعی ، فرهنگی و سیاسی به دنبال خواهد داشت (6).
کلمات کلیدی: